Nalewka z kitu pszczelego przepis
Nalewka z kitu pszczelego jest jednym z najstarszych i najbardziej cenionych produktów pszczelich, który ma wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. W tym artykule przedstawię wam prosty i sprawdzony przepis na przygotowanie tej wyjątkowej nalewki, a także opowiem o jej zastosowaniu i korzyściach.
Kit pszczeli, zwany też propolisem, to żywiczna substancja, którą pszczoły zbierają z pąków i młodych pędów roślin, a następnie mieszają z woskiem i swoimi enzymami. Kit służy pszczołom do uszczelniania ula i ochrony przed drobnoustrojami. Dla ludzi jest natomiast źródłem wielu cennych składników, takich jak flawonoidy, kumaryny, kwasy fenolowe, witaminy, minerały i olejki eteryczne.
Nalewka z kitu pszczelego ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne, regenerujące, znieczulające i wzmacniające odporność. Może być stosowana wewnętrznie i zewnętrznie do leczenia i zapobiegania wielu dolegliwościom, takim jak:
– infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienie, grypa, kaszel, angina
– choroby jamy ustnej i gardła, paradontoza, afta, zapalenie dziąseł
– choroby układu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie jelit
– choroby skóry, trądzik, egzema, oparzenia, rany, owrzodzenia
– choroby układu moczowego, zapalenie pęcherza, nerek
– choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
– choroby układu nerwowego, stres, depresja, bezsenność
Aby przygotować nalewkę z kitu pszczelego potrzebujemy następujących składników:
– 100 g świeżego lub mrożonego kitu pszczelego
– 500 ml spirytusu 70% lub wódki
– 250 ml wody
Przygotowanie nalewki jest bardzo proste i polega na następujących krokach:
1. Kit pszczeli należy oczyścić z zanieczyszczeń i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
2. Kit pszczeli należy umieścić w szklanym słoiku lub butelce i zalać spirytusem lub wódką wymieszaną z wodą.
3. Nalewkę należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około 3 tygodnie. W tym czasie należy codziennie potrząsać naczyniem, aby kit się lepiej rozpuszczał.
4. Po upływie 3 tygodni nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy i przelać do ciemnej butelki.
5. Nalewkę można przechowywać przez kilka lat w chłodnym miejscu.
Sposób użycia nalewki z kitu pszczelego zależy od celu i rodzaju schorzenia. Zazwyczaj stosuje się ją w dawkach od 5 do 30 kropli dziennie rozpuszczonych w szklance wody lub mleka. Można ją też dodawać do herbaty lub soku.