Miód wielokwiatowy
Miód pszczeli wielokwiatowy jest bardzo smacznym pszczelim produktem. Jest to najczęściej spotykana odmiana miodu i cechuje go różnorodność składników oraz smaków.
Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślin jesiennych-ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak.
Miód wielokwiatowy dzięki temu, ze zbierany jest przez pszczoły z różnych kwiatów i ziół zawiera w sobie najwięcej różnych cenych substancji i składników antyalergicznych
Miód ten cechuje zawartość największej gamy rożnych pyłków kwiatowych , które trafiają do niego podczas zbierania nektaru przez pszczoły w kielichach kwiatowych.
Taka zawartość pyłków roślinnych jest w zasadzi renie groźna dla osoby uczulonej, a dodatkowo daje organizmowi swoistego rodzaju „nauczkę” niczym szczepionka przeciw chorobie.
Organizm wystawiony na działanie nieznacznych ilości pyłku kwiatowego zaczyna budować naturalną odporność i barierę ochronną przed tego typu zagrożeniem.
Należy pamiętać jednak iż każdy ma inny organizm i takiego typu kuracje miodem w celu zwalczenia alergii na pyłki kwiatowe powinny być bardzo dobrze przemyślane, a najlepiej skonsultowane z lekarzem alergologiem !
Niewątpliwie miód wielokwiatowy jest jednym z najbardziej naturalnych kosmetyków, przypraw i suplementów leczniczych. Częste jego spożywanie zapobiega problemom z sercem, żołądkiem, jelitami.
Oczywiście nie można tu nie wspomnieć o działaniu bakteriobójczym miodu pszczelego. Znacznie korzystniej jest spożyć łyżeczkę miodu na śniadanie niż łykać chemicznie utworzone suplementy.
Podobnie sprawa wygląda z ciepłymi napojami. Kawę, herbatę czy mleko- posłodźmy naturalnym miodem wielokwiatowym pamiętając, że najlepszy jest miód prosto z pasieki !