Pierzga
Pierzga pszczela – właściwości i zastosowanie !
Zwolennicy medycyny naturalnej coraz częściej doceniają zdrowotne właściwości nie tylko miodu pszczelego, ale także pierzgi pszczelej, czyli pyłku kwiatowego, magazynowanego przesz pszczoły w komórkach plastrów woskowych.
Pierzga pszczela ma wiele zastosowań jako substancja wspomagająca leczenie farmaceutykami – np. w:
- chorobie wrzodowej żołądka,
- leczeniu stanów przedzawałowych,
- choroby alkoholowej,
- kataru siennego,
- astmy,
- schorzeniach gruczołu krokowego (prostaty) itp.
Do cennych właściwości tego „magicznego” pszczelego produktu, jakim jest pierzga pszczela, zalicza się także właściwości odżywcze:
- pierzga wzmaga apetyt,
- reguluje przemianę materii,
- zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (a więc zapobiega wystąpieniu anemii).
- jest znana z tego, że wzmacnia organizm, dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin.
Nie sposób przecenić jej właściwości uspokajających – pierzga działa antydepresyjnie oraz antybiotycznych.
Dlatego właśnie pierzga pszczela jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby.
Jej wielką zaletą jest to, że jest lepiej przyswajalna przez organizm niż pyłek kwiatowy
[tube]https://www.youtube.com/watch?v=DVGhgiPxYns[/tube]
Tu możesz ja kupić 🙂