Miód Gryczany
Miód gryczany jest odbierany pszczołom pod koniec lipca. Pszczoły uzyskują nektar z drobnych, białych lub różowych kwiatów gryki. W stanie płynnym ma kolor ciemno-brązowy i silną woń kwiatów gryki.
Miód gryczany po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od tego płynnego i konsystencję grubo ziarnistą. Jego smak nie należy do ulubionych wśród dzieci. Jest on słodki ale jednocześnie ostry.
Świetnie nadaje się do potraw, wypieków i produkcji miodu pitnego. Miód ten ma wiele właściwości leczniczych. Im ciemniejszy miód tym więcej ma on właściwości leczniczych i zdrowotnych.
Ma on idealny wpływ na układ krwionośny, nadaje się dla osób z cukrzycą insulino niezależną.
Miód gryczany korzystnie oddziałuje w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, szczególnie na podłożu miażdżycowym.
Ma także duże znaczenie jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę.
Miód gryczany systematycznie przyjmowany przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Pobudza procesy odnowy i wzmacnia organizm po długich oraz wyczerpujących chorobach.