Miód Koniczynowy
Miód koniczynowy powstaje z nektaru kwiatów białej koniczyny. Miód koniczynowy ma łagodny smak z wyraźnym, niespotykanym w innych miodach, kwaskowatym posmakiem. Taki sam da się wyczuć aromat. W stanie płynnym jego barwa jest słomkowożółta. W jego zapachu wyraźnie czuć woń koniczyny. Jest to jednak bardzo delikatny zapach. Po skrystalizowaniu ma barwę jasnożółtą, smak bardzo słodki, łagodny, ale nieco mdły.
Pozyskuje się też miód z czerwonej koniczyny. Jest on jaśniejszy i bardzo długo pozostaje w stanie płynnym. Krystalizuje się na drobnoziarnisty i jednorodny, po skrystalizowaniu jest prawie biały. Koniczyna czerwona powoduje, że miód ma lekko piekący posmak.
Miód koniczynowy działa wykrztuśnie. Działa również jak większość miodów uspokajająco. Ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Stosuje się go w zapaleniu oskrzeli, biegunkach, wyczerpaniu organizmu na tle nerwowym.
Miód ten jest bardzo rzadko spotykany.
Zazwyczaj jego składniki znajdują się raczej w miodach wielokwiatowych. Można go uzyskać tylko przy odpowiednich warunkach pogodowych.
Najlepszy miód koniczynowy jednak powstaje, kiedy oba gatunki koniczyny kwitną jednocześnie.
Wtedy wyróżnia się on żółciutkim kolorem i niepowtarzalnym smakiem.